Cum se face vinul

Cum se face vinul

Procesul prin care se produce vinul se numeste vinificatie. Acesta difera in functie de tipul de vin pe care dorim sa il obtinem, alb, rosu, sec, demisec, sec, dulce, demidulce. Strugurii isi preiau din sol toate resursele necesare pentru a se dezvolta, iar apoi sunt imprimate vinului.

Cum se obține vinul de calitate?

Pentru a obtine un vin de calitate trebuie respectati absolut toti pasii pentru a rezulta un vin cu un gust delicios.

Metoda pas cu pas prin care se obține vinul

 Mai jos va vom prezenta toate etapele necesare pentru producerea vinului si cateva sfaturi pentru a alege cel mai bun vin la urmatoarea masa.

1.Primul pas este recoltarea strugurilor. Este foarte important de stiut faptul ca pentru culegerea strugurilor nu exista o data calendaristica exacta, ci se tine cont de conditiile meteo, de soiul strugurilor, de nivelul de zahar din struguri, maturitatea fenolica, aciditatea, pH si altele. Refractometrul este aparatul care masoara nivelul de zahar din struguri, iar cu ajutorul acestuia se stabileste data culegerii strugurilor. De asemenea, in unele cazuri se cantaresc boabele, iar cand greutatea a 100 de boabe a atins valori maxime incepe recoltarea. Dupa recoltarea propriu-zisa are loc selectia strugurilor, in care sunt eliminate boabele stricate, cu urme de mucegai sau diverse boli specific vitei de vie.

2.A doua etapa este eliminarea coditelor si a ciorchinelui. Acest proces se numeste desciorchinare si se realizeaza mecanic.

3.Vinuri albe vs vinuri rosii.

Strugurii albi se preseaza pentru a se separa mustul de pielite si seminte. Acesta este procesul pentru obtinerea mustului, care apoi se transfera, raceste si lasat la limpezit 24 ore. Dupa cele 24 de ore se adauga drojdia si se lasa la fermentat.

Strugurii rosii se lasa la fermentat impreuna cu pielite pentru a putea prinde culoare si taninii necesari pentru obtinerea vinului de calitate. Urmeaza adaugarea droijdiilor, iar macerarea poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. La sfarsitul procedurii se separa lichidul de pielite si seminte prin decantare si presare.

4.Zdrobirea boabelor se realizeaza cu ajutorul zdrobitorului sau preselor ce pot actiona mecanic, hidraulic sau pneumatic.

5.Fermentatia vinului, denumita fierbere se datoreaza actiunii drojdiei. Acest proces are 3 etape, fermentatia initiala, tumultuoasa si finala. In strugure, automat si in must, exista drojdie, dar pentru obtinerea unei anumite arome se adauga drojdie. Prin acest proces se controleaza aroma, gustul si corpolenta vinului. In timpul procesului drojdia consuma zahar si o transforma in alcool si dioxid de carbon.

In timpul fermentatiei trebuie sa se tina de trei aspecte:

-temperatura-temperatura potrivita este intre 15 si 35 de grade C

-timpul- durata fermentatiei depinde de temperatura

-oxigen- fara el nu se reproduc drojdiile

6.Limpezirea vinului are loc dupa procesul de fermentatie. Exista niste metode foarte utilizare de producatorii de vin pentru limpezire mai rapida:

-centrifugare

-pasteurizare

-supunere la temperature foarte scazute

-filtrare

-adaugarea unor cleiuri (bentonita, caolin, dioxid de sulf)

La sfarsitul procesului de vinificare se realizeaza anumite teste de laborator precum: zahar, densitate, alcool metilic, dioxid de sulf liber sau total, teste de aciditate, test de pH, teste de stabilitate etc.

Reguli pentru prepararea unui vin de calitate

1.Doar strugurii copti pot fi folositi

2.Butoaiele in care este depozitat vinul trebuie curatate foarte bine

3.Uneltele din fier nu pot fi folosite

4.Strugurii nu se zdrobesc cu ciorchine

5.Mustul trebuie filtrat inainte de fermentare

6.Fermentarea mustului se face doar in camere reci

Caracteristici vin de calitate

 Atunci cand savuram un pahar de vin ne putem da seama de calitatea acestuia  dupa 6 lucruri. Primul este echilibru, adica o armonie intre dulceata, aciditate, tanin si alcool. Lungimea, adica gustul sa nu se opreasca la jumatatea limbii. Profunzimea, complexitatea, finisajul si tipicitatea.

Servirea vinului

Bineinteles, calitatea vinului este foarte importanta, dar nici servirea acestuia nu trebuie sa mai prejos. La RoseHome gasiti pahare vin de calitate superioara, potrivite pentru orice tip de locatie. Acestea sunt confectionate din sticla cu o rezistenta crescuta, potrivita pentru utililzarea in locurile aglomerate.

Comentarii