Descriere
Marimea pietrei vulcanice este de 25x25cm.
Marimea platoului este de 30x37cm.
Pietrele de gatit se foloseau inainte de metale. Acestea au proprietati termice deosebite: se incing incet si uniform, odata ce s-a atins temperatura ideala se poate mentine cu flacara scazuta, odata luat de pe foc, se raceste incet, pastrand mancarea calda mult timp, proprietatile antiaderente previn arderea alimentelor sau lipirea, gustul alimentelor este natural imbunatatit. Folosire si tratament: La pietrele de gatit se pot gati legume, branza, carne sau alte alimente cu doar o picatura de ulei. Pot fi gatite pe aragaz iar apoi servite direct pe masa, folosind un mic aragaz mentine constanta caldura obtinuta. Pentru curatarea pietrei se utilizeaza un burete, iar piatra se clateste sub apa calda. Nu trebuie folositi abrazivi, ci pentru reziduri uscate se poate folosi un burete cu sare. Tratament initial: Acesta se realizeaza doar o data, iar dupa terminarea lui piatra va deveni din gri deschis negru. In primul rand, trebuie spalata piatra cu apa sarata si uscata bine. Apoi se unge piatra pe ambele parti cu un ulei rafinat (de floarea soarelui, soia, arahide, porumb) dar care sa nu aiba un punct de afumare mai mare de 200 grade C. Nu se recomanda folosirea uleiului de masline extravirgin. Lasati piatra sa se odihneasca 24 de ore, curatand-o de orice exces de ulei, apoi se introduce in cuptorul oprit, aduceti temperatura la 150 grade C si lasam la incalzit 40 de minute. Precautii: Se recomanda evitarea schimbarilor bruste de temperatura pentru a evita crapaturile. Piatra de gatit nu se expune niciodata la caldura directa, se foloseste un distribuitor de foc. Evitati contactul cu jarul. Intotdeauna este necesara cresterea temperaturii treptat atunci cand incalziti paitra. Nu se introduce in cuptorul cu lemne si nu se recomanda incalzirea acesteia la 250 grade C.