Totul despre servirea vinului

Totul despre servirea vinului

Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi încă din cele mai vechi timpuri. Vinul trebuie savurat, nu doar băut, iar tocmai de aceea trebuie servit ca la carte. „Fiecare pahar de vin este o experiență!”

Tipul de pahar. Vinurile albe se servesc în pahare mai mici, rotunjite. Acestea au o circumferință mai mică în partea superioară. Aspectul este identic cu cel al literei U. Rolul acestora este:

-păstrarea aromei florale

-menținerea temperaturii scăzute mai mult timp

Vinurile roșii se servesc în pahare de dimensiuni mai mari, mai rotunde și au deschiderea mai largă, deoarece trebuie să permită vinului să intre în contact cu aerul.

-oferă posibilitatea de a simți și identifica aromele mai clar

-permit vinului să intre în contact cu aerul, alcoolul se evaporă și aromele sunt evidențiate

-influențează gustul

Vinul rose se bea dintr-un pahar larg la bază și îngust în partea de sus, seamănă cu floarea de lalea. Se poate realiza servirea și într-un pahar de vin alb deoarece au procesul de fermentație asemănător.

Vinul spumant se servește în pahare cu forma înaltă și îngustă, pentru a păstra carbonatarea.

Temperatura. Temperatura joacă un rol foarte important în servirea vinului. Temperatura influențează mirosul și gustul. Temperatura recomandată de depozitare este de 12 grade, sau cel puțin cuprinsă între 7 și 18 grade.

Vinul roșu se servește la o temperatură între 12 și 19 grade, adică ușor sub temperatura camerei.

Vinul alb se bea rece, între 6 și 13 grade.

Vinul spumant se bea la o temperatură între 5 și 10 grade.

Ordinea de servire a diverselor tipuri de vin. La un eveniment important, există o „ordine” în care trebuie să servim vinurile. În primul rând, este vinul spumant, care se oferă invitaților înainte ca aceștia să ia loc. Apoi, trecerea se face gradual, de la vinuri albe ușoare la cele albe bogate la rose, iar apoi la roșii.

Cum se păstrează vinul după deschidere? După ce a fost desfăcut vinul, acesta trebuie păstrat la rece. Așa va fi încetinit procesul de transformare si ii va mentine prospetimea. Sticlele trebuiesc ferite de lumina directa sau orice sursa de caldura.

Vinul alb si cel rose rezista intre 5 si 7 zile la frigider.

Vinul rosu se mentine intre 3 si 5 zile la rece si intuneric, cu dopul pus.

La RoseHome veți găsi paharele de vin în colecții: colecții pahare de vin standard și colecții pahare de vin premium. Modelele de pahar de vin disponibile sunt confecționate din materiale de calitate superioară, fiind foarte rezistente și cu un design impresionant. Datorită gamei largi de produse, există pahare de vin potrivite pentru orice tip de locație.

Sursa foto: Pinterest

Comentarii