Scurt ghid despre limbajul si aranjarea tacamurilor

Scurt ghid despre limbajul si aranjarea tacamurilor

Tacamurile dateaza inca de secole intregi. Prima aparitie a fost a cutitului, care era folosit ca obiect de aparare, apoi a linguritei in Paleolitic, si nu in ultimul rand, furculita cu 4 dinti. Tacamurile au evoluat odata cu omenirea, in functie de intrebuintare si material.

Un set de tacamuri exprima un mesaj, la fel ca si vesela. Intotdeauna acestea trebuie sa fie de calitate, pentru a putea beneficia de avantajele sale. In industria HoReCa, tacamurile sunt utilizate intens, iar de aceea trebuie sa reziste.


Tipuri de tacamuri- La RoseHome veti gasi doua tipuri de tacamuri: standard si premium. In ambele cazuri, veti gasi tacamuri de calitate, confectionate din inox.

Toate tacamurile din categoria premium sunt confectionate din inox 18/10 de calitate superioara. Tacamurile sunt foarte rezistente si potrivite pentru orice tip de locatie.

Tacamurile din categoria standard sunt fabricate din inox 18/0 sau 18/10. Tacamurile sunt potrivite pentru locatiile de HoReCa ce au un trafic foarte intens.

Ca si stil, exista tacamuri cu design vintage, ce se potrivesc in locatii care doresc sa adauge un strop de eleganta.

Exista si tacamurile cu design modern, care se potrivesc in orice stil de locatie, si care adauga un strop de modernism.


Cum se aseaza tacamurile in functie de felul mesei? Tacamurile nu se pot aseza pe masa dezordonat, exista o regula care trebuie respectata.

Masa festiva- Intotdeauna asezam tacamurile de la stanga la dreapta: furculita, cutit, lingura. Ele trebuiesc asezate in asa fel incat clientii sa le poata utiliza din exterior spre interior. Lama trebuie sa fie intotdeauna asezate spre farfurie.

Masa formala- In partea stanga, se aseaza cel mult trei furculite. In partea dreapta se aseaza lingura si cutitul. Nu se aseaza niciodata pe masa mai mult de 3 tacamuri de acelasi fel.

Masa in stil informal- Furculitele tot in partea stanga a farfuriei, in functie de ordinea servirii felurilor de mancare: furculita mica la exterior, furculita mare la interior. In partea dreapta a farfuriei se aseaza cutitul si lingura. In partea dreapta sus a farfuriei se aseaza tacamurile pentru desert. Furculita trebuie sa aiba dintii indreptati spre dreapta, iar lingura sa fie orientata catre stanga.

Limbajul tacamurilor- Trebuie sa tinem cont de faptul ca, atunci cand asezam tacamurile in farfurie, transmitem un mesaj. Exista doua tipuri de asezare a tacamurilor pe farfurie in timpul mesei: american si continental.

Stilul american- Cutitul nu se lasa sprijinit cu varful de farfurie si coada pe masa. Acesta trebuie asezat in partea de sus a farfuriei, cu lama catre interior. Atunci cand iei doar o pauza de la mancat, aseaza cutitul in partea de sus a farfuriei, cu lama catre interior si furculita cu dintii in sus, paralel cu cutitul. Cand ai terminat de mancat, aseaza cutitul si furculita cu dintii in sus, in pozitia orei „patru fara zece”.

Stilul continental- Atunci cand iei o pauza din mancat, pune furculita si cutitul in asa fel incat sa se incruciseze la varf. Dintii furculitei sa fie indreptati in jos, iar lama cutitului inspre interior. Atunci cand ai terminat, tacamurile se aseaza la fel ca la stilul american, doar ca dintii furculitei trebuiesc indreptati in jos.


Comentarii